Lemoniada z kwiatów bzu czarnego

Coffee and Code

W sezonie kwitnienia bzu czarnego warto wykorzystać jego kwiaty do przyrządzenia pysznej, zdrowej i musującej lemoniady. Oto przepis na jej domowe przygotowanie:

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Zbierz świeże, nieprzekwitnięte baldachy kwiatów bzu czarnego w czystym miejscu z dala od zanieczyszczeń. Obetnij kwiaty od łodyżek nożyczkami, aby pozbyć się gorzkiego smaku.
  2. Umyj cytryny, pokrój 1 cytrynę w plastry, pozostałe wyciśnij na sok. Skórka z 1 cytryny doda aromatyczny olejek lemioniadzie.
  3. Do dużego, czystego słoja włóż kwiaty bzu, plastry 1 cytryny, wyciśnięty sok z 2 pozostałych cytryn i wsyp cukier.
  4. Dolej źródlanej, najlepiej prosto ze źródła, wody niemal po brzegi słoja. Dokładnie wymieszaj drewnianym widelcem aż cukier się rozpuści.
  5. Przykryj słój bawełnianą szmatką i zostaw w temperaturze pokojowej na 3-4 dni, kilka razy dziennie mieszając. Pozwól to dzikim drożdżom i bakteriom obecnym na kwiatach rozpocząć fermentację.
  6. Po tym czasie kwiaty i cytryny uniosą się ku górze, a płyn będzie musował. Oznacza to, że cukier został strawiony, a napój sfermentował.
  7. Przećedź limoniadę przez sito wyłożone czystą szmatką do drugiego naczynia, wyciskając resztki płynu.
  8. Rozlej musującą, wytrawną limoniadę do butelek i przechowuj w lodówce. Można podawać z kostkami lodu i plasterkami cytryny.

Ciekawostki:

Spróbuj koniecznie tej pysznej, musującej, zdrowej lemoniady! To prawdziwy napój prosto z natury.

© 2025 Damian Podraza

Kontakt: 735-215-522 Instagram